15 vinkkiä aloittelevalle akvarellimaalarille

ballerina vesivärimaalaus

Aloin harjoittamaan akvarellimaalausta 2,5 vuotta sitten täysin tyhjältä pöydältä. Minulle ei ollut maalauksen opettajaa tai ketään muuta mentoria, jolta olisin saanut vinkkejä ja nauvoja. En myöskään ole lukenut netistä artikkeleita vesivärimaalaamisesta. Olen täysin itseoppinut akvarellimaalari – virheiden ja onnistumisten kautta pystynyt kehittämään taitojani. Jotta sinun olisi helpompi päästä syventymään maalaamisen rauhoittavaan maailmaan, kokosin nämä 15 vinkkiä.

1. Panosta työvälineisiin

Jos olet aloitteleva akvarellimaalari tai jo kokenut konkari, kannattaa sinun satsata vesiväreihin, papereihin ja pensseleihin. Työn jälki riippuu pitkälti siitä, kuinka laadukkaat välineesi ovat – huonolaatuiset pensselit tekevät maalausjäljestä epätasaisen, kun taas edulliset vesivärit eivät usein ole pigmentiltään hyviä. On myös hyvä olla useita eri sävyjä perusvärien lisäksi. Valmiiksi sekoitetut värit helpottavat sinun työtäsi, sillä oikean sävyn sekoittaminen voi olla hyvinkin vaikeaa.

Myös paperilla on yllättävän suuri merkitys työn lopputulokseen, ja pahimmassa tapauksessa juuri paperi pilaa hienon maalauskesi. Papereiden eroista ja oikean paperin valinnasta voit lukea lisää edellisestä blogipostauksestani.

15 vinkkiä maalaaminen

2. Tutustu välineisiisi aina ensimmäisenä

Työvälineisiin tutustuminen auttaa sinua valitsemaan aina oikean siveltimen, paperin ja pigmentin tilanteeseen kuin tilanteeseen. Akvarellisiveltimiä on paljon erilaisia ja eri käyttötarkoituskiin, minkä vuoksi yksinkertaisen testin tekemällä saa aika hyvän kuvan siveltimen kyvyistä. Testiin voit tutustua Scratchmade Journalin blogissa.

Kuten aikaisemmin vinkkasin, paperilla on väliä. Kannattaakin kokeilla eri tyylein kuinka käyttämäsi paperi kestää sekä vettä että pigmenttikerroksia. Vesiväreistä puolestaan kannattaa tehdä värikartta, josta voit helposti katsoa, miltä mikäkin väri paperilla näyttää. Tämä helpottaa värien valintaa etenkin, kun sekoitetaan eri värejä toisiinsa.

3. Käytä aina puhdasta vettä

Kun maalaat, pidä huoli, että pöydälläsi on aina puhdasta vettä. Puhtaan veden avulla voit pestä pensselisi värinvaihdon yhteydessä, jolloin edellinen väri ei sävytä uutta värikerrosta. Tämä on tarkkaa etenkin vaihdettaessa tummasta sävystä vaaleaan, sillä tummaa väri likaa helposti vaaleamman sävyn. Myös likainen, värien kyllästämä vesi voi sävyttää pigmenttejä.

15 vinkkiä maalaus

4. Luonnostele ensin

Aihe kannattaa luonnostella paperille ennen maalaamista. Maalattaessa ei ole varaa virheille, joten luonnoksen avulla tiedät tarkkaan mihin kohtaan maalataan milläkin värillä. Lisäksi saat helpommin asemoitua teoksesi keskelle paperia. Ota kuitenkn huomioon, että lyijykynän jälki ei välttämättä peity vaan piiros jää näkyviin vaaleiden pigmenttien alta. Toki lyijykynänjälki voi olla tyylillinen seikka, mutta kannattaa pyrkiä luonnostelemaan mahdollisimman kevyesti. Käytä vapaata tekniikkaa vasta sitten, kun haluat elää vaarallisesti tai olet harjaantunut tietyn aiheen, kuten kukkien, maalaamisessa niin taitavaksi, että osaat tehdä sen vaikka silmät sidottuina.

5. Maalaa vaaleasta tummaan

Värien maalausjärjestyksellä on todellakin väliä! Akvarellimaalauksessa maalataan aina vaaleasta tummaan. Tämä voi tuntua monesta hassulta, mutta vesiväreillä et voi vaalentaa jo maalattua sävyä. Jouduin juuri aloittamaan erään maalauksen alusta, sillä olin alkanut maalaamaan aivan liian tummalla värillä.

15 vinkkiä vesivärimaalaus

6. Älä käytä liikaa vettä

Vaikka akvarellimaalaamisessa vesi on tärkeä elementti, ei tätä kannata käyttää liikaa. Vedellä vaalennetaan sävyjä, mutta liian vedenkäytön seurauksena pigmenttisi eivät tule näkymään paperilla tai veden kuivuessa pigmentit jäävät paperille laikuiksi. Paperit eivät myöskään kestä ääriään myöten vettä, ja liika märkyys alkaakin rikkomaan paperin pintaa ja rypistämään paperia.

7. Sekoita väriä enemmän kuin luulet tarvitsevasi

Väriä kuluu yllättävän paljon. Kannattaakin ottaa varman päälle ja sekoittaa enemmän väriä kuin luulee tarvitsevansa. On hyvin vaikea saada sävytettyä tismalleen saman sävyistä väriä kuin edellisellä kerralla.

8. Anna työsi kuivua välillä

Akvarellimaalauksen on tärkeä antaa kuivua värikerrosten välillä. Kuivuminen säästää papaeria, mutta myös estää vierekkäisten värien sekoittumista toisiinsa. Jos maalaat märän värin päälle, saattaa pigmentti lähteä pakenemaan siveltimen hankauksesta. Älä siis hoppuile vaan anna työsi edetä rauhassa.

9. Pidä hauskaa ja kokeile

Maalaamisen ei tarvitse aina olla sääntöjenmukaista. Kokeile eri tekniikoita ja tyylejä, anna flown kuljettaa sinua ja pidä hauskaa! Kokeilemalla huomaat mikä toimii ja mikä ei.

10. Älä odota saavasi valmista heti

Akvarellimaalaaminen on yllättävän hidasta. Ei siis kannata hoppuilla työn valmistumisen kanssa, tämä usein vain pilaa maalauksen. Anna työn valmistua kerros kerrokselta omaa tahtiaan. Odottaminen antaa myös hyvän syyn levähtää maalaamisen lomassa. Näin jaksat työskennellä päivän aikana paremmin.

11. Ole kärsivällinen

Maalaaminen vaatii kärsivällisyyttä sekä työn valmistumisen että taitojen kehittymisen suhteen. Kukaan ei ole seppä syntyessään, joten älä odota tätä itseltäsikään. Työ valmistuu sitä tahtia kun sivelet uutta pigmenttiä maalaukseesi. Taitojasi kehität puolestaan jokaista työtä maalatessasi. Kaikki tapahtuu kyllä aikanaan.

12. Salli virheet

Vesiväreillä maalaaminen on yllättävän haastavaa, sillä pienikin virhe voi pilata työsi. Ei kannata olla liian kriittinen omaa työtä kohtaan ja lannistua vaan ajatella jokainen työ opetuksena. Ole iloinen valmiista maalauksesta ja käy innolla kohti uutta.

15 vinkkiä akvarelli

13. Älä maalaa väsyneenä

Ei tule koskaan maalata väsyneenä, sillä tällöin et ole tarkimmillasi ja teet helposti arviointivirheitä. Akvarellimaalaaminen vaatii tarkkuutta, eikä virheille ei ole kovinkaan paljoa varaa. Jos olet väsynyt, anna itsesi levätä ja keskity johonkin muuhun, vaikka luonnosteluun. Tartu pensseliin silloin kun olet virkeimmilläsi. Mainitsin aikaisemmin maalauksesta, jonka joudin aloittamaan alusta. Juuri väsymyksen arviointikykyni petti enkä vaalentanut sävyä tarpeeksi vaan ajattelin sävyn olevan kelpo tarkoitukseeni. Loppujen lopuksi muutaman värikerroksen jälkeen huomasin maalauksen menevän vain huonompaan suuntaan. Ainoa vaihtoehto oli aloittaa alusta.

14. Löydä tyylisi

Sinun ei tarvitse osata kaikkea. Kokeile eri tekniikoita ja löydä oma uniikki tyylisi, joka juuri sinusta tuntuu luontevimmalle toteuttaa. Kun olet löytänyt maalaustyylisi, ala kehittämään sitä. Muista myös olla lannistumatta, jos toinen taiteijia osaa toisen tyylin paremmin kuin sinä. Taiteilijoita on erilaisia ja toiset tyylit tuntuvat itsestä luontevammalta kuin tosiet. Kenties ihailemasi taiteilija ihailee sinun tyyliäsi ja maalauksiasi, erilaisuuttasi.

15. Maalaa, maalaa, maalaa

Älä koskaan lopeta maalaamista, sillä kehittymisen salaisuutena on juuri harjoittelu. Et harjaannu koskaan, jos et harjoita harrastustasi päivittäin (tai ainakin lähes). Et opi maalaamista yhdessä yössä, joten ei kannata odottaakaan sitä. Ole kärsivällinen ja ota nämä vinkit käyttöösi. Et välttämättä huomaa kehittymistäsi, mutta uudelleenmaalaamalla joka vuosi jonkin aikaisemman maalauksesi näet konkreettisesti kehityksesi.

Lue myös nämä:

2 kommenttia

  1. Kiitos ihanista neuvoista.

    • Ihanaa, jos ne ovat olleet hyödyllisiä 🙂


Jätä kommentti