Vesivärit kupista vai tuubista

vesivärit Winsor Newton

Etenkin aloittelijan voi olla vaikea päättää mitkä vesivärit tulisi ostaa, sillä vesivärejä valmistavia merkkejä on useita. Kannattaakin tutustua eri merkkeihin lukemalla arvosteluita. Hinta ei ole aina laadun tae, mutta vesiväreissä hinta ja laatu kulkevat usein käsi kädessä. Merkin jälkeen on seuraava askel päättää haluaako kuppivärit vai tuubivärit. Kuppivärit ovat tuubivärejä suositumpia, minkä vuoksi monilla merkeillä ei ole tuubivärejä valikoimissaan lainkaan. On kuitenkin valmistajia, jolla on valikoimassaan sekä kuppivärejä että tuubivärejä.

Kahdenlaisia vesivärjeä

Jos valmistajalla on sekä kuppivärejä että tuubivärejä, on usein kuppivärien valikoima huomattavasti laajempi kuin tuubivärien. Kuppiväreistä löytyykin useita erilaisia kokoelmia, jotka vaihtelevat toisistaan sekä kuppien kokojen että paletin sävyjen lukumäärän mukaan. Monilla merkeillä on myös paletteja, jotka on koottu tiettyyn teemaan, esimerkiksi maisemamaalaukseen ja ihonsävyihin.

Tuubiväreissä puolestaan valmiiksi kootut paletit sisältävät usein perusvärejä ja tuubien lukumäärä on lähes aina 12kpl, jolloin itselle sopiva paletti täytyy koota itse. Kuppivärejä on saatavilla sekä puisissa, muovisissa että metallisissa paleteissa, kun taas tuubivärit tulevat usein pahvipaketissa tai metallirasiassa.

Laajan valikoiman kuppivärejä ja tuubivärejä löydät muun muassa Winsor & Newtonilta, jolla on saatavilla tuubivärejä jopa 96 eri sävyssä.

Joillakin valmistajilla kuppiväreihin ja tuubiväreihin käytetään täysin samaa värimassaa. Tällöin kuppivärien valmistus tapahtuu niin, että tuubivärien pigmenttiä pursotetaan kuppeihin kerroksittain. Kuppivärit ovat siis kovetettua tuubiväriä. Tällaisilla tuubiväreillä on se etu, että niitä pystytään käyttämään vielä kuivumisen jälkeen. Joillakin valmistajilla tuubivärien ja kuppivärien massa on kuitenkin erilainen, jolloin tuubivärejä ei ole tehty käytettäväksi uudelleen kuivumisen jälkeen. Toisin sanoen kuivunut tuubiväri ei aktivoidu enää uudelleen.

Kuppivärit eli kakut

Kuppiväreissä pigmentit ovat suorakulmaisissa ”kakuissa” (engl. cakes) olevia värinappeja. Kakkuja on saatavilla kahdessa eri koossa: täyskuppeina (20 x 30mm) ja puolikuppeina (20 x 15mm). Kuppivärit tulevat aina joko metallisessa tai muovisessa rasiassa, minkä avulla kupit pysyvät tallessa ja ehjänä myös matkalla. Kuppeja voi myös ostaa yksittäin.

Kuppiväreissä on se etu, että ne ovat heti valmiina käyttöön – riittää, että sinulla on puhdasta vettä. Pigmenttejä voi sekoittaa suoraan kupeissa tai paletilla. Suosittelen sekoittamaan vesivärit aina paletilla, sillä näin kuppivärit pysyvät puhtaina eikä pigmenttiä kulu turhaan väriä puhdistaessa. Etenkin valkoinen väri on hyvin hankala saada taas valkoiseksi.

Koska kuppivärit ovat kovia, kannattaa maalaatessa olla varovainen ettei pigmentit vahingoita siveltimen harjaksia. Etenkin luonnonharjakset saattavat helposti lähteä harottamaan. Myös suurien pensseleiden käyttö on vaikeaa pienten kuppien kanssa, minkä vuoksi kupit rajoittavat pensseleiden kokoa. Kuppiväreillä maalatessa kannattaakin käyttää mahdollisimman pieniä pensseleitä – suuret pensselit eivät vain mahdu kuppeihin, eikä väri tule siveltimeen tasaisesti.

Kuppivärien kanssa tulee olla tarkka, ettei pigmentit kastu liikaa ja mene käyttökelvottomaksi. Oman väripalettini ruskeaan väriin meni kerran liikaa vettä, minkä jälkeen pigmenttiä on tarttunut hileinä pensseliin. Nämä hileet eivät liukene enää veteen, joten väristä tulee hyvin paakkuinen.

Pastamaiset tuubivärit

Tuubiväreissä pigmentti on pastamaista, minkä takia väriä on helpompi sekoittaa veteen. Pasta on myös hellempi siveltimille kuin kovat kuppivärit. Tuubeja on mahdollista saada kolmessa eri koossa: 5ml, 15ml ja 20ml. Tuubivärit myydään yleensä yksittäin, mutta saatavilla on myös metallisessa tai muovisessa rasiassa tulevia väripaletteja. Tuubeja onkin vaikeampi varastoida kuin kuppivärejä.

Säilytysrasioissa on se hyvä puoli, että ne toimivat kätevästi paletteina. Jos ostat kaikki tuubisi yksittäin, kannattaa hankkia erillinen paletti värien sekoitusta varten. Näin pigmentit pysyvät parempina pidempään, sillä tuubeja ei tarvitse pitää avonaisina eivätkä ne sekoitu liian veden tai muiden sävyjen kanssa.

Tuubissa olevia värejä on helppo pitää puhtaana. Jos tuubin suulle tarttuu toista väriä, tarvitsee väri vain pyyhkäistä pois. On kuitenkin vaara, että tuubivärit kuivuvat ennenaikaisesti tai tuubien korkki jämähtää kiinni. Tämän vuoksi tuubiväreissä on tarkkaa, että pitää tuubien suun puhtaana.

Tuubivärit soveltuvat hyvin suurien värimäärien sekoittamiseen, sillä tuubeista saa helposti puristettua niin paljon väriä kuin haluaa. Toisaalta, jos sekoittaa liikaa väriä, menee pigmenttiä usein hukkaan.Tämän vuoksi olisi hyvä olla tuubivärejä, joita pystyy käyttämään uudestaan kuivuneenakin. Tässäkin asiassa harjoitus tekee mestarin, ja jo kokeneempikin maalari osaa jo arvioida melko tarkasti pigmentin tarpeen.

On hyvä tietää, että saman valmistajan tuubivärien kuivumisajassa voi olla suuriakin eroja. Toiset pigmentit kuivuvat siis nopeammin kuin toiset.

Tuubien ja kuppien erot – onko niitä?

Jotta näkisitte eron kuppivärien ja tuubivärien maalausjäljen välillä, tein kaksi identtistä maalausta. Toinen maalauksista on maalattu Winsor & Newton Cotman-sarjan kuppiväreillä, kun taas toinen on maalattu Winsor & Newton Professional -tuubiväreillä. Koska vesivärit eivät ole samaa sarjaa eikä minulle ollut käytössäni samoja sävyjä, ei pigmenttien sävyjä tai värikylläisyyttä voi verrata toisiinsa. Täytyy kuitenkin todeta, että värien eroista huolimatta pigmentit olivat yllättävän samankaltaisia, eikä pigmenttisyyden puolesta eroa tuskin edes huomaa.

vesivärit maalaus

Tuubiväreillä ja kuppiväreillä ei ole paljoa eroavaisuuksia, joten on täysin makuasia valita kuppien ja tuubien väliltä. Jotkut kokevat tuubivärien olevan pigmenttisempiä kuin kuppivärit. Mielestäni ero pigmenttisyydessä johtuu vain ja ainoastaan värien koostumuksesta. Pastamaiset tuubivärit eivät tarvitse aktivoitumiseen yhtä paljoa vettä kuin kuppivärit, joten siveltimeen saa imeytettyä enemmän pigmenttiä. Paperilla väristä tulee puolestaan täyteläisempi, jolloin maalausjälki vaikuttaa pigmenttiseltä. Kuppiväreistä sävyt puolestaan vaikuttavat hyvin hailakoita ja läpinäkyviä suuren vesimäärän vuoksi.

Vaikka tuubivärit ovat työläämpiä käyttää, on mielestäni niiden avulla helpompi sekoittaa haluama värisävy. Tuubeista pursottamalla saa kerralla paljon pigmenttiä, jota on helppo vaalentaa vedellä. Kuppiväreissä puolestaan värikylläisen sävyn saaminen tuntuu olevan kovan työn takana, sillä kuppiväreissä kestää jonkin aikaa saada väri aktivoitumaan. Monesti kuppivärien pigmentit ovatkin joko liian haaleita tai oikean tummuusasteen saatuaan sivellin on jo aivan liian kuiva.

Kun maalasin näitä teoksia, huomasin, että kuppiväreillä syntyi herkemmin selvärajaisia värilaikkuja kuin tuubiväreillä. Luultavasti tämä vain ja ainoastaan veden määrästä. Kuppivärit tarvitsevat enemmän vettä toimiakseen, joten veden haihtuessa siinä oleva vähäinen pigmentti liukuu märän alueen reunoille ja kuivuu siihen.

Kuppiväreissä pystyy näkemään kerralla kaikki käytettävissä olevat sävyt, mutta tuubiväreissä tämä on luonnollisesti vaikempaa. Tuubien kyljessä on usein pieni värialue osoittamassa tuubissa olevaa pigmenttiä, mutta tämä väri voi olla vääristynyt. Kannattaakin tehdä itselle värikartta, josta helposti näet sävyt ja tiedät heti mitä sävyä etsiä.

Kummat siis kannattaa valita?

Jos mietit kuppivärien ja tuubivärien väliltä, suosittelen kokeilemaan molempia. Voi olla hyvin antoisaa, että tietyt sävyt ovat kuppiväreinä ja toiset taas tuubiväreinä. Näin pystyy saamaan värien välille helpommin kontrastia, kun toiset värit ovat täyteläisempiä kuin toiset. On myös hyvä kokeilla kumpi toimii itsellä paremmin. Toisen tyyliin heleät kuppivärit voivat sopia paremmin, kun taas toinen tykkää käyttää peittävämpiä värejä.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että vesivärit eivät tee kenestäkään ammattilaista – monet akvarellimaalarit ovat jakautuneet joko kuppivärien tai tuubivärien käyttäjäkuntaan.

Lue myös nämä:

Julkaisua ei ole vielä kommentoitu. Lähetä kommentti alta!


Jätä kommentti