Säiliösivellin helpottamaan vesivärimaalaamista

Säiliösivellin vesivärimaalaus

Mikä on säiliösivellin?

Säiliösivellin on vesiliukoisten värien maalaamiseen tarkoitettu sivellin, jonka vartena toimii säiliö. Säiliö voidaan täyttää vedellä tai värillä, kuten vesiliukoisella musteella tai vedellä, jossa on vesiväripigmenttiä. Maalatessa säiliö annostelee nestettä siveltimen kärkeen, jolloin sivellin pysyy tasaisen kosteana koko maalaamisen ajan. Nesteen määrää saa helposti annosteltua sen mukaan, kuinka kovaa säiliötä puristaa.

Säiliösivellin Derwent Pentel

Sivellin täytetään ruuvaamalla kärkiosa irti säiliöstä. Säiliösiveltimen puhdistus tapahtuu puolestaan pumppaamalla vettä siveltimen kärjen läpi ja pyyhkimällä kärjen lopuksi paperiin.

Säiliösiveltimet maalaurharrastuksen aloittamisen tukena

Säiliösiveltimet mahdollistavat helpon tavan aloittaa maalausharrastus tai tutustua erilaisiin maalaustekniikoihin. Aloittelija voi helposti kokea perinteisen siveltimen käytön hankalaksi, etenkin jos kokemusta veden käytöstä ei vielä ole kertynyt. Aloittelevaa maalaria voi herkästi turhauttaa siveltimen jatkuva kuivuminen tai liian märkä sivellin mitä ongelmaa säiliösiveltimissä ei puolestaan ole. Säiliösiveltimissä on myös se etu, ettei vettä tarvitse jatkuvasti olla lisäämässä siveltimeen, vaan maalata voi lähes keskeytyksettä. Säiliösiveltimellä onkin helppoa maalata isoja alueita niin, että maalausjälki pysyy tasaisena.

Säiliösivellin maalaustekniikka

Säiliösivellin oiva työkalu, kun halutaan maalata jossain muualla kuin työpöydän ääressä. Siveltimen ja veden ollessa samassa paketissa, ei mukaan tarvitse ottaa kuin vesiväripaletin ja -paperia. Säiliön avulla myös maalaamisen aloittaminen on nopeampaa.

Säiliösivellin vai normaali sivellin

Säiliösiveltimiä valmistavat Derwent, Caran d’Ache ja Pentel. Derwentillä sekä Caran d’Achella on valikoimassaa kolmea erikokoista säiliösivellintä, kun taas Penteliltä löytyy neljää eri vahvuuksista säiliösivellintä. Siveltimen kärjen materiaali on siveltimestä riippuen joko keinokuitua tai huopaa. Ainakin Derwentin säiliösiveltimien kärki pitää hyvin muotonsa kovassakin käytössä.

Säiliösivellin akvarelli

Säiliösiveltimet on suunnattu märkämaalaamiseen, minkä vuoksi niiden ominaisuudet kuivamaalauksessa eivät ole monien muiden siveltimien tasolla. Myöskin maalausjälki ei yllä luonnonharjassiveltimien tasolle. Säiliösiveltimet ovat puolestaan hyviä perussiveltimiä, joilla pärjää jo melko pitkälle maalausharrastuksessa.

Olitpa sitten aloittelija tai kokeneempi maalari, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan säiliösiveltimiä! Niiden avulla saa maalaamiseen rennon otteen ja erilaisten tyylien kokeilusta tulee helppoa.

Jos haluat testata tarkemmin millaiseen maalaamiseen siveltimesi taipuvat, voit lukea tarkemmin siveltimien testaamisesta Akvarellisivellin on akvarellimaalarin tärkein ystävä -kirjoituksesta.

Lue myös nämä:

Julkaisua ei ole vielä kommentoitu. Lähetä kommentti alta!


Jätä kommentti