Märkätekniikka – Kun vähemmän on enemmän

Märkätekniikka

Märkätekniikka minimalistisiin maalauksiin

Märkätekniikka on hyvin huoleton maalaustekniikka, jossa tarkoituksena on käyttää mahdollisimman vähän siveltimenvetoja. Tämän vuoksi jokainen siveltimellä maalattu viiva täytyy tietää etukäteen. Valmis maalaus kaikkine vaiheineen tuleekin pystyä kuvittelemaan vaikka edessä oleva akvarellipaperi olisi vielä tyhjä.

Märkätekniikassa nimensä mukaisesti maalataan mahdollisimman märillä väreillä. Siveltimien kannattaakin olla mahdollisimman paksuja ja pitkäkarvaisia, jotta niihin imeytyy paljon nestettä. Märkätekniikkaan soveltuu mikä tahansa akvarellipaperi, mutta etenkin jos käytetään paljon nestettä, kannattaa valita mahdollisimman paksu paperi. Paksu akvarellipaperi pystyy imemään itseensä enemmän nestettä, jolloin se pysyy suorana. Paperilaatu vaikuttaa maalauksen lopputulokseen. Pehmeän ja imukykyisen paperin avulla pystytään luomaan väripesuja sekä väriliukumia, kun taas kovemmalla paperilla saa aikaan selväreunaisia värilaikkuja.

Märkää märälle vai märkää kuivalle

Märkätekniikaa voi hyödyntää kahdella eri tavalla. Märkää märälle -tekniikassa mahdollisimman märkä pigmentti maalataan märälle paperille. Märkää märälle -tekniikan erikoisuutena on, että värialueen reunat ovat muuta aluetta tummemmat sekä pigmenttisemmät. Värialueella on siis ikään kuin selkeät ääriviivat. Liukuvärjäys onnistuu tällä tavalla erittäin helposti sillä eri sävyjen välille ei jää selvää rajaa märkien värien sekoittuessa jo itsestään toisiinsa.

Märkätekniikka märkää kuivalle
Märkää märälle

Märkää kuivalle -tekniikassa värialueesta tulee huomattavasti tasaisempi eikä reunoihin jää selviä rajoja. Tällä tavalla pigmenttien maalaamista on huomattavasti helpompi hallita kuin märkää märälle -tekniikassa, sillä pigmentit eivät kuivalla pinnalla pysty lähtemään hallitsemattomasti juoksemaan paperilla.

Märkätekniikka märkää kuivalle
Märkää kuivalle

Kummatkin kokeilut on maalattu The Langtonin Prestige-paperille, joka on 100% puuvillaa. Paperin pinta on karhea. Kokeiluissa on maalattu vain yksi värikerros.

Märkätekniika on hyvin nopea tapa maalata, kun yhden kerroksen maalaamiseen ei tarvita kovinkaan montaa siveltimenvetoa. Märkätekniikka on siis vaivattomuutensa vuoksi hyvin miellyttävä tapa maalata, mutta siinä kannattaa aina muistaa pitää maltti mukana. Eri kerrosten ja värialueiden maalaamisen välissä maalauksen on hyvä antaa kuivua, jotta uusi pigmentti ei sekoitu alempaan kerrokseen tai viereiseen värialueeseen. Näin maalaukseen on mahdollista saada syvyyttä ja pystytään hallitsemaan paremmin värejä. Toisaalta utuisuudella, joka eri värikerroksien sekoittuessa syntyy, voidaan luoda hyvin mielenkiintoinen tunnelma maalaukseen.

Märkätekniikkaa hyödyntäessä kannattaakin tietää tarkkaan millaisen tunnelman maalauksiin haluaa, jotta osaa hyödyntää tätä monipuolista tekniikkaa parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Helpot konstit märkätekniikkaan

1. Pyri pitämään tyyli impressionistisena

Märkätekniikassa ei ole tarkoituksena maalata realistisesti vaan märkätekniikalla toteutetut maalaukset ovat impressionistisia. Märkätekniikalla maalatessa ei siis kannata liikaa tarttua maalattavan kohteen yksityiskohtiin, vaan keskity pikemminkin väreihin, mielialaan ja tunteisiin. Mahdollisimman isot siveltimet auttava siihen, ettei maalaa liian realistisesti. Isoilla siveltimenvedoilla on lähes mahdotonta saada aikaan ohuita ja pikkutarkkoja yksityiskohtia, jolloin keskittyy vain suuriin linjoihin. Pitkäkarvainen sivellin puolestaan tekee maalaamisesta kepeää, jolloin käden liikkeistä tulee lennokkaita.

Märkätekniikka helpot konstit

2. Luonnostele kevyesti

Luonnostelu on suotavaa etenkin, jos et ole vapaan maalaamisen taitaja. Luonnostele kevyesti aiheen ääriviivat sekä keskeisimmät värialueet. Eli lähinnä kohdat, jotka helpottavat sinua maalaamaan kohteen. Liian pikkutarkkaa luonnostelua kannattaa välttää, sillä maalauksessa tulee helposti liian realistinen. Luonnostella voi myös suoraan vesiväreillä, jolloin erillistä piirustusta ei tarvita. Kokeile erilaisia tapoja ja löydä juuri itsellesi ja omalle maalaustyylillesi sopivin vaihtoehto.

3. Vähemmän on enemmän!

Kun puhutaan märkätekniikasta, vähemmän on enemmän. Käytä mahdollisimman vähän kerroksia maalauksessasi ja hyödynnä kerroksia lähinnä varjoissa tai kun haluat oikein syvän pigmentin. Yksi värikerroskin voi riittää useimpiin kohteisiin, sillä pigmentin kuivettua värin tekstuuri luo elävyyttä maalattuun alueeseen. Muista, että kaikkia yksityiskohtia ei tarvitse vangita maalaukseen, vaan maalauksen tunnelma on tärkein.

Siveltimenvetojen ja kerroksien lisäksi märkätekniikassa kannattaa käyttää mahdollisimman vähän eri pigmenttejä. Yhdellä pigmentillä voidaan maalata tummia ja vaaleita alueita, vaikka eloisuutta väriin luo jo pigmentin kuivumisesta syntyvä tekstuuri.

Märkätekniikka antaa aivan uudenlaista vapautta vesivärimaalaamiseen, minkä vuoksi se on hyvin koukuttava tapa maalata. Tekniikan avulla oppii käsittelemään siveltimiä sekä pigmenttejä aivan uudella tavalla. Työvälineiden hyödyntämisen lisäksi märkätekniikalle ominainen minimalistinen tyyli harjoittaa maalaus- ja visualisointitaitoja tehokkaasti, kun kohteen tunnistettavimmat puolet tulisi vangita mahdollisimman yksinkertaisesti.

Lue myös nämä:

Julkaisua ei ole vielä kommentoitu. Lähetä kommentti alta!


Jätä kommentti