Maalaustaidot seuraavalle tasolle – Kuinka tulla paremmaksi taiteilijaksi

Maalaustaidot vesivärimaalaus

Maalaaminen on antoisa harrastus ja onnistuneet taideteokset ilahduttavat vielä vuosien päästä. Joskus mukavinkin harrastus voi kuitenkin tuntua puuduttavalta. Näin käy etenkin silloin, kun kehittymistä ei tunnu enää tapahtuvan. Omia maalaustaitoja kannattaa kehittää jatkuvasti ja pyrkiä oppimaan jotain uutta jokaisesta maalauskerrasta. Onkin hyvä miettiä, mitä seuraavalla kerralla voisi tehdä toisin ja mihin kiinnittää enemmän huomiota. Vaikka maalaustaidot kehittyvät maalaus maalaukselta, nämä seikat huomioon ottaessasi voit vielä maalaustaitosi aivan uudelle tasolle!

Suunnittele etukäteen

Maalauksissa ei ole pelkästään kyse siitä, kuinka hyvin taitaa oman maalaustyylinsä vaan kauneimmankin maalauksen voi pilata sommittelulla. Onnistunut sommittelu ohjaa katsetta liikkumaan juuri oikealla tavalla kuvaa katsottaessa. Aseta siis yksittäinen elementti joko paperiarkin keskelle tai kolmanneksen säännön mukana. Muista aina jättää tyhjää tilaa tärkeimmän kohteen ympärille, jotta sommitelma ei tunnu liian täydeltä ja katseella on vapaasti tilaa levähtää.

Maalaustaidot vesivärimaalaus sommittelu

Oikeanlaisen sommittelun löytämiseksi kannattaakin kuva aina ensimmäisenä piirtää eri paperille kuin mille lopullinen maalaus tulee. Näin kohteen paikkaa voi vapaasti testailla ja löytää paras sommittelu. Käyttämällä toista paperia luonnosteluun säästetään myös akvarellipaperia turhalta kumittamiselta. Kumittamista kannattaa muutenkin välttää, sillä liika kumittaminen heikentää paperin ominaisuuksia, tekstuuria ja laatua. Kuvan voikin siirtää maalattavalle paperille esimerkiksi hiilipaperin avulla.

Huomio väreihin

Suunnittelu on kaiken a ja o, ja sitä tulisi tehdä koko maalausprosessin ajan. Ennen kuin akvarellipaperille piirrettyä luonnosta alkaa maalaamaan, kannattaa suunnitella valmiiksi väripaletti, jota aikoo maalauksessa käyttää. Väripaletin ei tarvitse kattaa kaikkia maalauksessa käytettäviä sävyjä, vaan paremman lopputuloksen saa, kun muutaman eri pigmentin avulla sekoitetaan maalaukseen tarvitsemat sävyt. Näin vältytään siltä, että kesken maalauksen huomaa jonkin väreistä olevan väärän sävyinen tai riitelevän toisen sävyn kanssa. Maalaaminen sujuu myös jouhevammin, kun tietää etukäteen koko väripaletin.

Vesiväreillä maalataan aina vaaleasta tummaan. Parhaimman lopputuloksen saa, kun maalataan koko maalausta kerros kerrallaan. Jos jättää esimerkiksi taustan viimeiseksi, näyttää se herkästi irralliselta muusta maalauksesta. Maalaa siis ensin yksi kerros pienimpiin värialueisiin ja siirry siitä isompiinn. Muista kuitenkin antaa maalauksesi kuivua välissä, jotta pigmentit eivät sekoitu.

Työvälineet valmiuteen

Ennen ensimmäistä siveltimenvetoa tulisi olla myös tiedossa tyyli, jolla maalaus aiotaan toteuttaa. Haetko maalaukseen särmää kuivatekniikalla vaiko utuista tunnelmaa mätkätekniikalla? Entä kuinka realistisen kuvan haluat tehdä? Jotta maalaus vastaa mahdollisimman paljon omaa näkemystäsi, on tärkeää valita juuri oikeanlaiset työvälineet. Eri paperit ja pensselit soveltuvat parhaiten tietynlaisiin käyttötarkoituksiin. Jos paperin tulee kestää hyvin kosteutta, kannattaa valita paksu paperi, kun taas kuivatekniikassa ohut paperi voi olla tyyliin sopivaa. Lisää akvarellipapereista ja niiden valinnasta voit lukea Akvarellipaperi 101 -blogistani.

Maalaustaidot akvarelli pensselit vesivärit

Paperin lisäksi siveltimet ovat tärkeässä roolissa maalauksen lopputuloksen kannalta. Eri karvoista tehdyt siveltimet käyttäytyvät eri tavoin maalaamisen aikana. Myöskin karvan pituudella ja kärjen paksuudella on väliä, kuinka paljon vettä ja pigmenttiä sivellin pystyy imemään. Omat siveltimet kannattaakin testata, jotta tietää valita maalaukselle juuri sen optimaalisimman vaihtoehdon. Olisi suositeltavaa, että yhdessä maalauksessa olisi käytössä 2–3 eri vahvuista sivellintä, jotta sekä pikkutarkkojen että isompien alueiden maalaaminen onnistuu vaivatta. Ohjeet akvarellisiveltimien testaamiseen löydät artikkelistani Akvarellisivellin on akvarellimaalarin tärkein ystävä.

Maalaustaidot ovat kokonaisuus

Maalaustaitojen omaamisessa ei ole kyse pelkästään siitä, kuinka hyvin hallitsee tietyn tyylisuunnan, vaan taidot koostuvat useista eri osa-alueista. Taiteilijan on hyvä tuntea myös käyttämänsä paperit, siveltimet sekä värit, jotta kokonaisuudesta tulee onnistunut. Maalaustaidot kehittyvät tieto-taidon karttumisen sekä harjoittelun myötä, mutta jo pienillä muutoksilla voi nähdä muutoksen lopputuloksessa. Jotta lempiharrastuksesta ei kuitenkaan tule suorittamista, pyri aina pitämään hauskaa maalatessasi. Älä aseta itsellesi turhia paineita onnistumiselle tai vaadi itseltäsi liikoja. Rento asenne auttaa keskittymään paremmin työskentelyyn, jolloin tekee harkitumpia päätöksiä.

Lisää vinkkejä maalaustaitojen kehittämiseen löydät kirjoituksestani 15 vinkkiä aloittelevalle akvarellimaalarille.

Lue myös nämä:

Julkaisua ei ole vielä kommentoitu. Lähetä kommentti alta!


Jätä kommentti