Kun inspiraatio loppuu

blue kukka vesivärit

Monille taiteilijoille on varmasti tuttua inspiraatiokato, joka voi jatkua muutamasta päivistä jopa kuukausiin. Inspiraation kadotessa tuntuu, ettei voi enää koskaan luoda mitään kaunista ja itseä miellyttävää. Myös epäonnistumisen pelko on vahvasti läsnä. Kun pelko epäonnistumisesta jyskyttää takaraivossa, on hankala tarttua työvälineisiin. Inspiraatio ei tule takaisin pakottamalla. Sitä voi kuitenkin edesauttaa erilaisille jipoilla.

Inpiraatio vesivärit maalaaminen
Tee jotain muuta

Koen itselleni inspiraatiokatoon parhaimmaksi lääkkeeksi sen, että keskityn hetkeksi johonkin muuhun. En pakota itseäni maalaamaan, sillä silloin maalaaminen voi muuttua helposti pakkopullaksi ja epämiellyttäväksi suorittamiseksi. Sen sijaan sijasta katson sarjoja, luen kirjoja, valokuvaan tai vain rentoudun. Monesti kuitenkin muu taiteellinen tekeminen ruokkii inspiraatiota myös maalaamisen suhteen, joten vaikkapa valokuvaaminen voi palauttaa minussa halun maalata.

Etsi referenssikuvia

Inspiraatiota voi ruokkia keräämällä kuvia, jotka herättävät itsessä inspiroitumisen kipinän. Näihin kuviin voi palata, kun ei vielä tiedä seuraavan maalauksen aihetta tai muuten vaan tuntuu inspiroimattomalta. Kuvia voi joko tallentaa tietokoneelle tai kerätä erilaisiin kuvapalveluihin, kuten Pinterestiin. Pinterestissä voit luoda eri aiheisia kansioita ja ”pinnata” eli tallentaa haluamasi kuvat myöhempää käyttöä varten.

inspiraatio vesivärimaalaaminen taide
Pidä välineet helposti saatavilla

Kun inspiraatio tuntuu olevan kadoksissa, kannattaa tehdä maalaamisen aloittaminen mahdollisimman helpoksi. Jos saat pienenkin kipinän maalaamiseen, mutta pensselisi on hujan hajan ja vesivärit ovat laatikon pohjalla papereista puhumattakaan, voi inspiraation tappaa ajatus maalaamisen vaivalloisuudesta. Sen sijaan silytä pensseleitäsi, vesivärejä sekä akvarellipapereita käden ulottuvilla lähellä työpistettäsi.

inspiraatio akvarelli
Luonnostele

Into maalaamiseen voi joskus tyrehtyä, jos maalaamisesta on tullut suorittamista. Tällöin jokainen uusi työ tuntuu liian raskaalta ja kuluttavalta. Kannattaakin toisinaan luonnostella omaksi iloksi ilman paineita työn täydellisyydestä. Kun pitää maalaamisen rentona ja hauskana, mieltä lepuuttavana toimena, säilyy innostus maalaamiseen usein pitkiäkin aikoja. Luonnosteleminen voi myös toimia ns. jäänmurtajana, jolloin päämäärätön luonnostelu voi toimia inspiraatiota ruokkivana.

Kokeile jotain uutta

Uuden kokeileminen voi sytyttää inspiraation. Jos esimerkiksi maalaat aina hyvin pikkutarkasti, voi vapaa ja suurpiirteinen maalaaminen antaa ideoita uusille töille. Myös eri työvälineiden kokeileminen ja yhdisteleminen voi antaa ideoita uusille töille. Älä siis epäröi yhdistellä vaikkapa vesivärejä ja tusseja, vaan pidä hauskaa kokeilujesi parissa ja nauti uudesta tyylistä.

inspiraatio vesivärit
Ulkoile

Raitis ilma ja liikunta auttaa rentoutumaan ja saa mielen virkeäksi. Jos ajatus kulkee kankeasti tai inspiraatio hukassa, voi ulkoileminen auttaa. Esimerkiksi luonnossa liikkuminen tai kaupungin kerrostalojen välissä puikkelehtiminen voi inspiroida uusiin maalausaiheisiin. Älä siis jää onnettomana työpöytäsi ääreen pakottamaan inspiraatiota tulevaksi, vaan sujauta kengät jalkaan ja suuntaa raittiiseen ulkoilmaan.

Lue myös nämä:

Julkaisua ei ole vielä kommentoitu. Lähetä kommentti alta!


Jätä kommentti