Akvarellisivellin on akvarellimaalarin tärkein ystävä

akvarellisivellin isabey

Isabey on vuonna 1895 perustettu Ranskalainen yritys, joka valmistaa akvarellisiveltimiä käsityönä Ranskan Bretagnessa. Perinteiset valmistustavat ovat yritykselle tärkeitä, minkä vuoksi siveltimien tekotapa ei ole muuttunut paljoa sitten 1400-luvun. Jokaisella Isabeyn sivellinmallilla on oma tuntumansa ja liikkeensä, mikä mahdollistaa siveltimien sopivuuden useisiin eri käyttötarkoituksiin.

Laadukkaat työvälineet takaavat onnistumisen iloa niin aloittelevalle maalarille kuin kokeneemmallekin taiteijilajje, minkä vuoksi laadukas akvarellisivellin on pakollinen hankinta. Tässä blogitekstissä testaan seitsemää eri Isabeyn akvarellisivellintä ja vertailaan niitä toisiinsa.

Kuinka testasin siveltimiä

Tein jokaisella siveltimellä silmukkatestin, viivatestin, märkätestin ja kuivatestin.

Silmukkatestissä maalataan pientä kaunokirjainta L kolmen sarjoissa. Tässä testissä mitä kiikkerämpi mutka sen parempi, sillä silmukka osoittaa hyvin siveltimen reagoivuutta. Tällainen kiikkerä mutka on joillekin siveltimille hankala työstää. Laadukkaan siveltimen näkeekin siitä, ettei sen harjakset leviä kesken mutkan tai päästä kaikkia pigmenttiä tietylle alueelle.

Viivatestissä suoraa linjaa maalatessa painetaan sivellintä ja vedetään tämän jälkeen takaisin ylös. Viivatestissä maalattavan viivan paksuus pitäisi vaihdella ohuesta paksuun ja takaisin ohueen. Tässäkin testissä testataan kuinka sivellin reagoi paineen vaihteluun ja vapauttaa pigmenttiä paperille. Laadukkaan siveltimen ei pitäisi jättää viivaan värilaikkuja, vaan värin tulisi olla tasainen. Testi myös näyttää palautuuko karvat oikeaan asentoonsa painamisen jälkeen, vai leviääkö sivellin kesken maalauksen.

Märkätestissä mahdollisimman märällä siveltimellä maalataan edestakaisin isoa aluetta, jolloin nähdään värin haalistumisen vaiheet. Laadukas sivellin päästää pigmenttiä tasaisesti, kun taas huonompi sivellin jättää selvän rajan tummemman ja vaaleamman sävyn rajalle.

Kuivatestissä siveltimen tulisi olla kuiva, jolloin pigmentin määrä olisi mahdollisimman suuri. Tähän testiin sopii maalattavaksi heinät, jolloin nähdään pystyykö sivellin työstämään kapenevaa viivaa suurella pigmenttimäärällä. Testin tarkoituksena onkin kokeilla, kykeneekö sivellin pitämään karvoissaan suurta pigmenttimäärää ja vapauttamaan sitä tasaisesti, vaikka veden määrä karvoissa on vähäinen.

Siveltimet yksityiskohtiin ja suurpiirteiseen työskentelyyn

Akvarellimaalauksessa suositaan näädänkarvasiveltimiä. Myös oravan- ja häränkarvasiveltimet ovat hyviä vaihtoehtoja. Näädänkarva on paksuimmillaan karvan keskikohdasta, joten karva imee itseensä paljon vettä. Näin yhdellä vedolla pystytään maalaamaan pidempään. Karvan muoto tekee siveltimestä teräväkärkisen, jolloin samalla siveltimellä pystyy maalaamaan niin tarkkoja yksityiskohtia kuin suuria värialueita. Orava ei eroa näädänkarvasta paljoa. Oravankarva ei kuitenkaan ole yhtä napakkaa kuin näätä. Häränkarva puolestaan on karkeampaa kuin näätä tai orava. Akvarellisiveltimiä on saatavilla myös poninkarvalla, joka sopii parhaiten suurpiirteiseen maalaamiseen. Siveltimissä poninkarva ei ole yhtä hienoa materiaalia kuin näätä tai orava, minkä vuoksi edulliset akvarellisiveltimet ovatkin juuri poninkarvaa tai synteettisiä materiaaleja.

Siveltimet ovat värikoodattu niin, että 6228-mallit ovat vihreitä, 6227Z-mallit ovat keskiharmaita, ja 6227- sekä 6229-mallit ovat mustia. 6228-mallin siveltimet ovat varreltaan paksuimpia, kun taas 6227Z- mallin 000 on kaikista ohuin ja tasapaiksuin. Pituudeltaan siveltimien lakatut varret ovat kaikissa malleissa noin 18,5 cm paitsi 6227Z-mallin siveltimissä varren pituus on 16,5cm. Karva kaikissa kokeilemissani Isabeyn akvarellisiveltimissä on näädänkarvaa.

Isabey 6228

Isabeyn 6228-sarjan akvarellisiveltimet ovat testaamistani siveltimistä kaikista paksuimpia. Suurimman karvamääränsä ansiosta vesi sitoutuu siveltimiin hyvin, minkä vuoksi siveltimillä pystyy maalaamaan kaikista pisimpiä vetoja muihin testaamiini siveltimiin verrattuna. Kärkeen kapenevan muotonsa ansiosta voi näillä siveltimillä kuitenkin maalata sekä hyvin ohutta että paksua viivaa.

Yleiskatsaukselta 6228-siveltimet ovat kaikki hyvin samankaltaisia. Koon 2 akvarellisivellin oli isoin testaamani sivellin, ja vaikka aikaisemmin mietin mahtaako tämä sivellin olla liian iso käyttööni, tuli siitä joukon toinen suosikkini. Sivellin imi itseensä todella paljon nestettä, minkä ansiosta se ei kuivunut käytössä kovinkaan nopeasti.

Yllätyksekseni 6228-mallin pienemmät koot eivät olleet yhtä miellyttäviä kuin tämän koon 2 akvarellisivellin. Siveltimet eivät imeneet itseensä yhtä paljoa nestettä kuin koon 2 sivellin, vaan kuivui käytössä selvästi nopeampaa. Ero isoimman ja kahden pienemmän siveltimen välillä oli yllättävän suuri. Toisaalta 6228 0 ja 000 -siveltimillä pysyi maalaamaan pitempään kuin muiden mallien vastaavilla koilla.

Silmukkatestissä Isabeyn 6228-mallin siveltimet pärjäsivät todella hyvin. Siveltimet liukuivat miellyttävästi paperilla, eikä sillä ollut vaikeuksia tai minkäänlaista vastustusta edes kiikkerimmissä mutkissa.

Märkätestissä 6228-siveltimet tuottivat parhaimman tuloksen, sillä pigmenttirajoja ei juurikaan näy. Muissa malleissa raja oli selvempi ja suurin osa pigmentistä jäi alueen yläosaan. Märkätesti osoittaakin, että Isabeyn 6228-malli on tarkoitettu suurpiirteisempään työskentelyyn, jossa käytetään suurempaa vesimäärää laajemmalle alueelle. Muut siveltimistä on puolestaan tarkoitettu selvästi tarkkaan työskentelyyn, jolloin siveltimen ei tarvitse varastoida niin paljoa vettä. Sarjan 6228-siveltimet tulevatkin oikeuksiinsa juuri siveltimen ollessa tarpeeksi märkä.

Vaikka siveltimet toimivat hyvin märkänä, ei niille puolestaan sovi kuivamaalaus. Kuten kuvista voi huomata, heinät ovat kaikissa kolmessa koossa hyvin rakeisia. 6228 000 soveltui kuivamaalaamiseen kaikista testaamistani siveltimistä huonoiten. Toisaalta näillä siveltimillä voidaan luoda efektejä kuivamaalauksen avulla.

Mallin 6228-siveltimet sopivat hyvin yleissiveltimiksi. Pidin kovasti siitä, että näillä siveltimillä pystyy maalaamaan sekä paksusti että ohuesti. Jos puolestaan haluaa siveltimen pelkästään pikkutarkkaan työskentelyyn, suosittelen 6227(Z)- ja 6229-malleja.

Isabey 6227Z

6227Z-mallin siveltimet ovat muodoltaan vähäkarvaisia, mutta pitkiä, mikä tekee siveltimen muodosta hyvin tasapaksun. Näitä siveltimiä oli hankala käsitellä erityisesti silmukkatestissä, sillä karvat oli vaikea saada taipumaan kiikkerään mutkaan. Siveltimille sopiikin parhaiten mahdollisimman loivalinjainen maalaaminen.

Vähäisen karvamäärän vuoksi siveltimet eivät imeneet itseensä kovinkaan paljoa vettä. Tämän vuoksi siveltimet kuivuivatkin hyvin nopeasti, eikä liukuneet paperilla 6228-mallin tarvoin sulavasti.

Märkätestissä koon 0 sivellin päästi pigmenttiä hyvin tasaisesti, mutta koon 000 siveltimellä oli hieman hankaluuksia pigmentin annostelun suhteen. 6227Z-mallin siveltimet sopivat testaamistani Isabeyn siveltimistä parhaiten kuivamaalaukseen, vaikka 6229-mallin akvarellisivellin pärjäsi myös hyvin. Heinistä tuli kauniin tasaisia väritykseltään. Kuivamaalauksen aikana siveltimet tottelivat myös hyvin käden liikkeitä, joten maalaaminen oli miellyttävää vähäisestä vesimäärästä huolimatta.

Isabey 6227

6227-akvarellisivellin eroaa 6227Z-mallista vain vähäisiä määriä. Ensinnäkin voidaan todeta 6227-mallin olevan Z-mallia kaksi senttiä pidempi. Myös näädänkarvoissa on hiuksenhienoja eroja, sillä 6227-siveltimessä on hieman vähemmän karvaa ja karvat ovat himpun verran pidemmät.

Mallien 6227 ja 6227Z koon 0 käytettävyys ovat hyvin samankaltaiset, minkä vuoksi maalausjäljessä ei ole suuria eroja. Siveltimet tuntuvat hyvin samalta, joskaan 6227-mallin sivellin ei toimi aivan niin hyvin kuivamaalauksessa kuin Z-mallin sivellin.

6227-sivellin päästi himpun verran suuremman määrän pigmenttiä karvoista, minkä näkee erityisesti märkätestissä – tumman ja vaalean värisävyjen välillä on melko tarkka raja. Tätä rajaa ei 6227Z 00 -siveltimessä puolestaan ollut. Viivatestissä jälki oli kuitenkin hyvin tasainen kummassakin siveltimessä.

Isabey 6229

Isabeyn 6229 -akvarellisivellin karva on tämän joukon siveltimistä lyhyin – koon 00 karvan pituus on vain 3mm! Tämä akvarellisivellin onkin hyvä erittäin pikkutarkkaan työskentelyyn, mutta sillä pystyy maalaamaan ohuuteensa nähden myös yllättävänkin paksua viivaa. Vaikka karva on lyhyttä, on sitä paksusti, jolloin siveltimellä pystyy maalaamaan yllättävänkin pitkään.

Tätä akvarellisivellintä oli huomattavasti helpompi käsitellä kuin 6227(Z)-malleja, sillä sivellin totteli ohjausta näitä siveltimiä paremmin. Tämä johtuu yksinomaan karvan pituudesta. Silmukkatestissä sivellin soljui 6228-mallin tavoin, eikä mutkat olleet haasteena tälle siveltimelle.

Märkätestistä huomasi, että 6229 ei ole tarkoitettu vähänkään suurempien värialueiden maalaamiseen. 6227(Z)-mallien tavoin, 6229 päästi paljon pigmenttiä ensimmäisten vetojen aikana, minkä vuoksi vaalean ja tumman sävyn raja on melko selvä. Siveltimeen varastoidun veden määrä on myös vähäinen, joten yhdellä vedolla ei pystytä maalaamaan kovinkaan kauan. 6229-sivellin sopiikin parhaiten kuivamaalaukseen. 6229 pystyy pitämään suhteellisen paljon pigmenttiä tehden linjasta kauniin tasaisen, vaikka viivan paksuus vaihtelisikin.

Tästä siveltimestä tuli ehdoton suosikkini. Siveltimen avulla saa hyvin ohutta ja kauniin tasaista viivaa, joka viimeistelee maalauksen kuin maalauksen.

Laadukkaat työvälineet

Isabeyn siveltimiä oli todella miellyttävä käyttää, ja testi osoittikin jokaisen siveltimen vahvuudet, mikä helpottaa oikean siveltimen valintaa tiettyihin tilanteisiin. Siveltimien näädänkarvan laadun odotin kuitenkin olevan parempi. Ainakin mallien 6227, 6227Z ja 6228 karva lähti jo ensimmäisen käytön jälkeen harottamaan. Siveltimen karva ei myöskään palaa alkuperäiseen muotoonsa kastelusta huolimatta vaan pää täytyy muotoilla märkänä uudelleen.

Karvan ominaisuudesta huolimatta siveltimet ovat hyvin laadukkaita, minkä pystyy näkemään erityisesti viivatestissä. Jokainen sivellin reagoi hyvin tähän paineen vaihteluun sekä palautui oikeaan muotoonsa. Painamisen myötä siveltimet eivät myöskään päästäneet ylimääräistä pigmenttiä, vaan viivan väri pysyi hyvin tasaisena.

Tällainen testi on hyvä tehdä aina uuden siveltimen myötä, jotta kunnolla pystyy näkemään siveltimen kyvyt. Edullisemmat siveltimet ovat harvoin laadukkaita, jolloin yksittäiset karvat saattavat testin aikana karata tehden paksumman viivan viereen ohuita viivoja. Myöskin yksittäisiä karvoja saattaa irrota huomattaviakin määriä kesken maalauksen. Hyvät työvälineet ovat erittäin tärkeitä etenkin aloittelijalle, minkä vuoksi kannattaa panostaa hyviin työvälineisiin jo alussa.

Lue myös nämä:

Julkaisua ei ole vielä kommentoitu. Lähetä kommentti alta!


Jätä kommentti